Strona główna Canva
Pomoc

Archiwizuj osobiste zespoły w serwisie Canva


Artykuł został przetłumaczony maszynowo. Jeśli znajdziesz błędy, daj nam znać.

Korzystaj z narzędzi do konsolidacji serwisu Canva, aby archiwizować osobiste zespoły użytkowników, którzy dołączają do Twojej organizacji.

Ten artykuł jest przeznaczony dla administratorów Canva zarządzających ustawieniami organizacji. Jeśli jesteś użytkownikiem serwisu Canva i zastanawiasz się, co stało się z Twoim zespołem lub jak skopiować swoje treści, sprawdź Informacje o zarchiwizowanych zespołach w serwisie Canva.

Co to jest archiwizacja zespołu osobistego?

Archiwizacja zespołów osobistych jest częścią zestawu zaawansowanych narzędzi do konsolidacji Canva dla klientów planu Enterprise.

Gdy użytkownik rejestruje się w serwisie Canva niezależnie za pomocą służbowego adresu e-mail, zazwyczaj tworzy osobisty (indywidualny) zespół. Zespoły te często zawierają projekty związane z pracą, ale znajdują się poza kontrolą organizacji.

Gdy użytkownik zostanie powiązany z Twoim kontem Enterprise i dodany do zespołu zarządzanego przez organizację, jego osobisty zespół zostanie automatycznie zarchiwizowany i zostanie poproszony o skopiowanie jego treści do zespołu zarządzanego przez organizację (jeśli zezwalają na to uprawnienia).

Dlaczego to jest ważne

Ta funkcja zapewnia, że:

  • Kiedy osobiste zespoły użytkowników są archiwizowane, przechodzą od tworzenia treści w zespołach niezarządzanych do pracy w oficjalnych zespołach zarządzanych przez organizację. Daje to administratorom lepszy nadzór i kontrolę.
  • Mogą szybko wznowić pracę przy minimalnym zakłóceniu, korzystając ze skopiowanych treści ze swojego zespołu (jeśli pozwalają na to uprawnienia).
  • Przyszła praca odbywa się w bezpiecznym, opartym na współpracy środowisku z odpowiednimi narzędziami i nadzorem.

Jak to działa

  1. Gdy administrator organizacji włączy archiwizację zespołów osobistych, zespoły solo są archiwizowane dla wszystkich istniejących zarządzanych użytkowników. W przyszłości każdy powiązany użytkownik, który dołączy do zespołu zarządzanego przez firmę, automatycznie zarchiwizuje swój zespół solo.
  2. Użytkownicy zachowują dostęp do swoich treści, ale nie mogą już tworzyć, edytować ani udostępniać ich w zarchiwizowanym zespole.
  3. Jeśli uprawnienia Twojego zespołu zezwalają na kopiowanie przychodzących treści, użytkownicy mogą łatwo skopiować wszystkie swoje treści do zespołu zarządzanego przez organizację.

Jak wygląda doświadczenie użytkownika

Chcesz zobaczyć, jak to działa w przypadku Twoich użytkowników? Ten krótki film pokazuje, co użytkownicy widzą, gdy ich osobisty zespół jest archiwizowany i jak mogą kopiować treści do zespołu zarządzanego przez organizację.

Jak włączyć osobistą archiwizację zespołu?

Tylko administratorzy organizacji mogą włączyć lub wyłączyć to ustawienie. Aby włączyć:

  1. Ze strony głównej przejdź do
    Ustawień.
  2. W menu bocznym wybierz kartę
    SSO i aprowizacji.
  3. Wybierz kartę Archiwizacja zespołu osobistego .
  4. Włącz przełącznik Archiwizacja. Administratorzy organizacji mogą również wyłączyć tę funkcję w dowolnym momencie. Uwaga: Wyłączenie go nie cofnie żadnych wcześniejszych archiwizacji ani nie cofnie zwrotów za subskrypcję - zapobiega to tylko przyszłej archiwizacji.

Które zespoły można archiwizować?

Zespół kwalifikuje się do archiwizacji, jeśli spełnia wszystkie poniższe kryteria:

  • Jest to osobisty (indywidualny) zespół, do którego od momentu utworzenia nie dodano żadnych innych członków
  • Nie jest subskrybowany za pośrednictwem sklepu App Store lub Google Play (użytkownicy muszą samodzielnie anulować subskrypcje mobilne).
  • Należy do użytkownika, który jest powiązany z Twoją organizacją i dołączył do zespołu zarządzanego przez firmę

Jak sprawdzić uprawnienia?

Aby potwierdzić, czy Twój zespół zezwala na kopiowanie treści:

  1. Przejdź do Ustawień dla zespołów, którymi zarządza Twoja organizacja.
  2. Otwórz stronę Uprawnienia.
  3. W sekcji Zawartość zespołu zaznacz ustawienie: „Kto może akceptować skopiowane treści od innego zespołu?
  4. Ustaw to zgodnie z własnymi preferencjami z menu rozwijanego.

Co by było, gdyby użytkownik miał płatną subskrypcję w swoim zarchiwizowanym zespole?

Jeśli zespół osobisty zostanie zarchiwizowany, a użytkownik dołączy do zespołu zarządzanego przez firmę, serwis Canva dokona proporcjonalnego zwrotu za czas pozostały do zakończenia poprzedniej subskrypcji.

Czy mogę wyłączyć archiwizację zespołu osobistego?

Tak, pod warunkiem że jesteś administratorem organizacji, możesz włączyć osobistą archiwizację zespołu. Nie anuluje to jednak archiwizacji żadnych już zarchiwizowanych marek, a także nie cofnie żadnych zwrotów, które mogły nastąpić. Uniemożliwia to tylko archiwizację osobistych zespołów przyszłych zarządzanych użytkowników.

Jakie treści można kopiować?

Obsługiwane

Nieobsługiwane

Projekty

Foldery

Szablony marki (skopiowane jako projekty)

Strony internetowe (jako projekty)

Nagrania wideo

Przesłane multimedia

Aplikacje

Opublikowane strony internetowe

Czcionki

Audio

Historia zakupów

Komentarze

Zestawy identyfikacji marki

Uprawnienia udostępniania

Użytkownicy będą musieli ręcznie ponownie udostępnić skopiowane pliki w zarządzanym zespole.

Czy można przywrócić zarchiwizowany zespół?

Tak. W razie potrzeby i po zatwierdzeniu przez administratora organizacji możesz skontaktować się z naszym zespołem pomocy, aby uzyskać pomoc w przywróceniu wcześniej zarchiwizowanego zespołu.

Czy artykuł był pomocny?

Pomocny

Niepomocny

Inne osoby wyświetliły również