Strona główna Canva
Pomoc

Udostępniaj projekty swojemu zespołowi


Artykuł został przetłumaczony maszynowo. Jeśli znajdziesz błędy, daj nam znać.

Jeśli należysz do zespołu, możesz udostępnić swój projekt – niezależnie od tego, czy jest to prezentacja, dokument czy arkusz Canva – całemu zespołowi lub wybranym osobom zespołu lub grupom. Projekty możesz też udostępniać za pośrednictwem poczty e-mail lub za pomocą linków.

Administratorzy i właściciele zespołów, którzy mają co najmniej dostęp do widoku folderu, mogą go przenosić i usuwać.

Ograniczenia

  • Unikalne linki są dostępne tylko w planach płatnych.
  • Każda osoba, która ma link do wyświetlenia lub oglądania , może je przekazać lub udostępnić. Po udostępnieniu nie można zmienić uprawnień.
  • W przypadku linków do szablonu odbiorcy z tą samą domeną służbowego adresu e-mail muszą korzystać z płatnego planu.
  • Ukryta treść (przycięte obrazy, ukryte strony) staje się widoczna, jeśli projekt zostanie skopiowany.
  • Udostępnionych projektów nie można usunąć ze strony głównej ani ze strony „Projekty”, ale możesz użyć filtra, aby wyświetlić tylko projekty, które są Twoją własnością.

Udostępnianie projektów całemu zespołowi

Możesz przyznać dostęp do projektować całemu zespołowi za pomocą połączyć do udostępniania. Każda osoba w zespole może wyświetlać, dodawać komentarz lub edytować projektować w zależności od wybranego poziomu uprawnień.

  1. Otwórz projekt, który chcesz udostępnić.
  2. Wybierz Udostępnij z paska menu nad edytorem.
  3. Twój projekt jest domyślnie ustawiony na
    Tylko Ty masz dostęp. Wybierz menu rozwijane pod Poziom dostępu i wybierz Twój zespół.
  4. W drugim menu rozwijanym wybierz, jakie uprawnienia chcesz nadać: może edytować, komentować lub wyświetlać. Pod Widoczne w wynikach wyszukiwania wybierz, czy chcesz, aby było widoczne Dla wszystkich członków zespołu czy Tylko dla osób posiadających link. Możesz zmienić uprawnienia w dowolnym momencie.

Ikona budynku obok awatara oznacza, że udostępniasz projektować całemu zespołowi.

Jeśli projektować zawiera ukrytą treść – na przykład ukryte strony, przycięte obrazy lub przycięte filmy – każdy, kto utworzy kopię projektować, będzie mógł tę treść zobaczyć. Aby tego uniknąć, przed udostępnieniem usuń wszelką treść, której wyświetlenie przez innych nie jest pożądane.

Udostępnij projekty wybranym osobom zespołu lub wybranym grupom

Zamiast udostępniać treści całemu zespołowi, możesz je udostępniać wybranym osobom lub grupom.

  1. Otwórz projekt, który chcesz udostępnić.
  2. Wybierz Udostępnij z paska menu nad edytorem.
  3. W sekcji Osoby z dostępemwpisz imię lub adres e-mail członka zespołu w polu tekstowym. Jeśli masz grupy w zespole, również możesz je wpisać.
  4. Wybierz je z wyników wyszukiwania. Wpisz więcej imion w polu tekstowym, aby udostępnić projekt większej liczbie członków zespołu lub grupom.
  5. Użyj menu rozwijanego, aby wybrać typ uprawnień, które chcesz nadać: może edytować, komentować lub przeglądać. Możesz zmienić uprawnienia w dowolnym momencie później.

Grupy mają

ikonę osób obok awatara. Liczba osób zespołu jest również wyświetlana poniżej nazwy grupy, dzięki czemu wiesz, ilu osobom pozwalasz projektować.

Od teraz wybrane osoby zespołu lub grupy będą mieć dostęp do udostępnionego projektu.

Wyszukiwanie treści na stronie „Udostępnione Tobie”

Aby ułatwić znajdowanie treści otrzymanych od innych użytkowników, strona „Udostępnione Tobie” jest teraz bardziej aktywna i wyświetla tylko te elementy, które zostały udostępnione bezpośrednio Tobie.

Co pojawia się w sekcji „Udostępnione Tobie”

  • projektować, folderyi szablony marki są wyświetlane po udostępnieniu w jeden z następujących sposobów:
    • Bezpośrednio dla Ciebie jako osoby indywidualnej.
    • w grupie, której jesteś osobą.
    • za pośrednictwem otwartego przez siebie połączyć.
    • Po wybraniu opcji Użyj tego szablonu marki z udostępnionego połączyć do szablonu marki.
  • Zaimportowane pliki , które zostały przekonwertowane na edytowalne projekty Canva (np. pliki PDF lub prezentacje).

Czego nie ma na karcie „Udostępnione Tobie”

  • Pojedyncze pliki w folderze udostępnionym. Po udostępnieniu folderu pojawi się tylko on.
    • Wyjątek: jeśli konkretny plik w tym folderze został Ci udostępniony bezpośrednio, pojawi się jako osobny element.
  • Przesłane multimedia i materiały. Pliki, które nie zostały przekonwertowane na projekty Canva (takie jak obrazy, filmy, pliki dźwiękowe i pliki), nie pojawią się na Twojej stronie Udostępnione Tobie . Możesz je nadal znaleźć na pasku wyszukaj lub w sekcji „Projekty”.

Ważne: dlaczego moje stare treści zniknęły?

Dzięki tej aktualizacji wszelkie treści na stronie„Udostępnione Tobie” , które nie są zgodne z nowymi zasadami, nie będą się wyświetlać.

Jeśli dany plik nie jest już widoczny, oznacza to, że nie został usunięty z platformy Canva. Jeśli plik nie został usunięty przez właściciela, nadal możesz go znaleźć, wyszukując go, zaglądając do folderu lub zaglądając do centrum projektów.

Udostępnianie linku do projektu swojemu zespołowi

Ta funkcja udostępniania linków jest dostępna tylko dla użytkowników Canva.

  1. Otwórz projekt, który chcesz udostępnić.
  2. Wybierz Udostępnij z paska menu nad edytorem.
  3. Twój projekt jest domyślnie ustawiony na
    Tylko Ty masz dostęp. Użyj menu rozwijane pod Poziom dostępu i wybierz Twój zespół.
  4. W drugim menu rozwijane wybierz typ uprawnienie, które chcesz nadać: może edytować, komentować lub przeglądać. W sekcji Widoczny w wynikach wyszukiwania wybierz, czy ma być widoczny Dla wszystkich osoba zespołu czy Tylko dla osoba z linkiem. Możesz zmienić uprawnienie w dowolnym momencie.
  5. Wybierz skopiuj link.

Jeśli udostępnisz innej osobie projekt z ukrytą zawartością, na przykład stronami, obrazami lub filmami przyciętymi na platformie Canva, osoba ta będzie mogła wyświetlić ukrytą zawartość, jeśli utworzy kopię projektu. Zanim udostępnisz projekt, usuń wszelką zawartość, której nie chcesz pokazywać innym.

Przyznaj dostęp do projektu za pośrednictwem powiadomień na stronie głównej

Jeśli współpracownik poprosi o dostęp do projektu, właściciel projektu zostanie powiadomiony za pomocą powiadomień na stronie głównej.

  1. Wybierz
    ikonę dzwonka.
  2. Wyszukaj żądanie dostępu do projektu.
  3. Z menu rozwijanego wybierz typ uprawnień, które chcesz nadać: może edytować, komentować lub wyświetlać.
  4. Wybierz Udostępnij.

Pojawi się komunikat z potwierdzeniem, że projektować został udostępniony. Powiadomienie przeniesie się z karty „ Do zrobienia” na kartę „Ukończone” .

Zdjęcia profilowe oznaczające udostępnianie

Przy projektach udostępnionych innym osobom znajdują się zdjęcia profilowe. Aby sprawdzić, kto ma dostęp do projektu lub folderu, kliknij dowolne z tych zdjęć profilowych.

  • Jeśli przy projekcie lub folderze nie ma zdjęcia profilowego, jest on widoczny tylko dla Ciebie.
  • Jeśli oprócz Ciebie do projektu lub folderu ma dostęp inna osobie albo zespół, przy projekcie będą dwa zdjęcia profilowe.

Jeśli projektować został udostępniony więcej niż dwóm osobom, na drugim zdjęciu profilowym pojawi się

ikonaplusa , co oznacza, że dostęp do niego macie Ty i co najmniej dwie osoby lub zespoły.

Aby zobaczyć, ile osób wyświetliło projekt po jego udostępnieniu, otwórz sekcję

Statystyki na pasku menu edytora. Dowiedz się więcej na ten temat w sekcji Wyświetlanie statystyk i analiz dotyczących projektów.

Czy artykuł był pomocny?

Pomocny

Niepomocny

Inne osoby wyświetliły również